Menu Sluiten

Schaapsdrift 1836 tot 1885

Het Gelders Archief heeft veel foto’s, documenten en bouwplannen, ook over de Schaapsdrift e.o. Leuk om eens door heen te gaan als het buiten toch echt te warm is.

De straatweg van Arnhem naar Zutphen was in 1836 de naam van wat nu de Oude Velperweg heet. De beek lag er, en de Schaapsdrift was de “Schaapsdrift van Betanie”. Dit is dan de weg naar of op het landgoed waar de Bethanie boerderij stond en voorheen het klooster. De grond werd in 1424 gekocht en het klooster stond er in 1428. In 1591 werd het klooster afgebroken. Het pand op deze plattegrond is dus niet het klooster.

In 1871 moest je kennelijk tol betalen als je van Arnhem naar Zutphen wilde. Het pand wat er in 1836 stond is verdwenen, en Villa Blanca stond op de plek waar nu de jaren 30 woningen op de kop van de Schaapsdrift staan. De Schaapsdrift had toen in ieder geval zijn huidige naam gekregen, en de eerste drie (wasserijen, leerlooierijen?) stonden er ook.

1885, al wat meer herkenbaar zoals het nu is met een flinke bedrijvigheid aan de beek. De beek liep volledig aan de voorkant van de bebouwing heen. Parallel aan de Schaapsdrift om vanuit daar het park in te gaan (toen nog landgoed). De loop van de beek kun je ook goed zien op een artikel van de website van de wijk Angerenstein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *